Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teologie CČSH

 Teologie CČSH 

Patříme k lidu Kristovu - přes své rozdělení do rozmanitých církví zůstává Boží církev jedna, protože jejím Pánem je jeden a týž Ježíš Kristus.

Klademe důraz na autoritu Ducha Kristova - důraz na Ducha Kristova je duchovním návratem k původní apoštolské církvi.

Máme úctu k vědeckým poznatkům a jsme otevřeni vůči světu - naše církev nemá předsudky proti vědeckému poznání, kterému některé představy Písma svatého odporují. Odstraňuje tím velikou překážku, která lidem se smyslem pro pravdu uzavírá cestu k církvi a ke Kristu. Žádný lidský problém není naší církvi cizí. Snažíme se v Duchu Kristově duchovně zvládnout všechny otázky lidského života.

Zpřítomnění Krista v liturgii je pro nás  zpřítomněním Ježíšovy oběti a předběžně se tak účastníme stolování s Ježíšem Kristem v jeho konečném království.

Máme víru v živého osobního Boha - Boha nazýváme živým, protože je na nás nezávislý Pán a Stvořitel, který svobodně a svrchovaně vstupuje do života člověka a obrací ho jiným směrem. Nazýváme ho osobním, protože je moudrou, sebevědomou a sebe určující svatou vůlí, slyší modlitby svých dětí a slituje se nad nimi.

Věříme v Boha Stvořitele, věříme ve spásu Ježíše Krista je spása, věříme v Duchu svatém.

Věříme v život věčný, a že skrze víru a lásku jsme již nyní skrytě účastni na věčném životě v Ježíši Kristu a máme naději v plný a věčný život s Kristem v budoucí slávě.

Žijeme s Kristem - svátostným jednáním se aktivně podílíme na milosti Božího slova přítomného skrze slyšení svědectví Písma a svátostné úkony. Křest je svátost, v níž Duch svatý připojuje pokřtěného jednou provždy k Boží církvi a dává mu milost Kristova křtu, kříže a vzkříšení. Večeře Páně je svátost, v níž je neviditelně přítomen ve své obcí její ukřižovaný, vzkříšený a oslavený Pán. Slovem Písma svatého toto své společenství spravuje, Duchem svým je posvěcuje a láskou svou sjednocuje. Manželství je svátost, v níž se muž a žena v lásce navždy spojují a jsou Duchem svatým posvěcováni, aby byli obrazem Božím v Kristu, nástrojem Stvořitele ke vzniku nových lidských bytostí a základem rodiny podle Boží vůle.